miércoles, 28 de noviembre de 2007

ART VISIGOT


ART VISIGOT

A partir del segle V desapareix el comerç d'obres d'art procedents de Roma, i la seva influència serà la causa a la Península Ibèrica d'un auge de les tradicions locals i la influència oriental a través dels dominis bizantins del sud-est espanyol.

En arquitectura tres són els elements característics:

  • Construcció en carreus gruixuts i ben tallats.
  • Arc de ferradura més obert que l'islàmic i amb l'extradós vertical sobre la línia d'arrencada, sostingut per columnes amb grans àbacs i capitells d'imitació coríntia.
  • Coberta amb volta de canó, d'arestes o petita cúpula de tipus bizantí.

Hom distingeix tres tipus d'esglésies:
  • La basilical de tres naus (San Juan de Baños, Palencia)
  • La d'una nau amb 2 cambres molt allargades laterals del mateix tamany que la nau (Quintanilla de las Viñas, Burgos)
  • La planta de creu grega (Santa Comba de Bande, Orense; San Pedro de la Nave, Zamora)

En escultura, són nombroses les restes conservades i relleus amb temes simbòlics, que provenen fonamentalment dels tallers de Mèrida, Toledo, Tarragona i Còrdova. Tanmateix, la gran aportació estreba en la incorporació de l'escultura figurativa a l'edifici.

martes, 20 de noviembre de 2007

La Batalla del Guadalete

La Batalla del Guadalete

La Batalla del Guadalete és el nom amb el es coneix una batalla que, segons la historiografia tradicionalment admesa, basada en cròniques berbers dels segles X i XI, va tindre lloc a Espanya entre el 19 i el 26 juliol de 711 prop del riu Guadalete (en Bètica, Espanya) i les conseqüències del qual van ser decisives per al futur de la Península Ibèrica. En ella el rei got Roderic va ser derrotat i probablement va perdre la vida a les mans de les forces musulmanes comandades per Táriq Ibn Ziyad. La derrota va ser tan completa que va suposar el final de l'estat visigot a Hispània.
Alguns estudiosos contemporanis van negar la ubicació tradicional de la batalla i van sostindre que va tindre lloc entre Medina Sidonia i la llacuna de la Janda, la qual cosa va fer que en temps més recents s'haja conegut també com a Batalla de la llacuna de La Janda o del riu Barba't. No obstant, Sánchez Barnús, que va reconstruir els fets a partir dels arxius cristians i les cròniques àrabs, va aportar noves dades i testimonis que abonaven que Wadilakka era efectivament el riu Guadalete, prop de la despoblada ciutat d'Enfloca, precisament on els antics havien situat la trobada bèl·lica